Η απάντηση του Ε.Κ.Θ. στα δημοσιεύματα για μειώσεις μισθών και απολύσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για απειλές του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς τους εργαζόμενους στις κατασκευαστικές εταιρείες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και την πρόταση να αποδεχτούν και να υπογράψουν μειώσεις στους μισθούς τους, διαφορετικά η απόλυσή τους θα είναι μονόδρομος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εγκαλεί στη νομιμότητα την εταιρεία και ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία που υπονομεύει τη συνέχιση του, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας των εργαζομένων σε αυτό.

Θεωρούμε αδιανόητο δημοσιεύματα για μείωσεις στους μισθούς των εργαζομένων να κάνουν το γύρo του διαδικτύου, τη στιγμή που τα εμπλεκόμενα μέρη βεβαιώνουν την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, την εγγυημένη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του ρυθμού κατασκευής.

Τα δήθεν σχέδια για μειώσεις μισθών και οι απειλές για απολύσεις αποτελούν ξεκάθαρα μεθοδευμένη αντεργατική πρακτική που γεννά ανασφάλεια και οδηγεί σε μια ακόμα κρίση το πολύπαθο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, γεγονός που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό της Θεσσαλονίκης χρόνια τώρα έχουν συμβάλλει με τις δυνάμεις τους και την προσφορά τους σε ένα έργο που είχε ως προσανατολισμό την ανάπτυξη της πόλης αλλά εξελίχθηκε σε "βαρίδιο", δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο κλίμα γύρω από αυτό και συμπαρασύροντας τους εργαζόμενους σε παρατεταμένη σύγχυση και αβεβαιότητα όπως γίνεται για ακόμα μια φορά.

Το ΕΚΘ ξεκαθαρίζει πως "χρυσές" δικαιολογίες, σενάρια περί επιδείνωσης των οικονομικών του Ομίλου και δήθεν προβλήματα δεν γίνονται πιστευτά. Το έργο έχει εγγυημένη χρηματοδότηση και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι επιτακτική. Δεν θα δεχθούμε μια διαφορετική πραγματικότητα, απολύσεις ή αλλαγές στους όρους εργασίας και δεν θα επιτρέψουμε απειλές και εκφοβισμούς να "στοιχειώσουν" τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.

 

 

 

(Φωτογραφία:Πηγή/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)