Η προστασία της υγείας των εργαζομένων από τον καύσωνα αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και πολιτικής προστασίας

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και η προειδοποίηση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να κινητοποιήσουν τόσο τους εργοδότες, όσο και την Κυβέρνηση, προστατεύοντας επί της ουσίας τους εργαζομένους.

Καλούμε τους εργοδότες να σεβαστούν τη νομοθεσία και να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων, απαγορεύοντας την τέλεση συγκεκριμένων εργασιών και αποτρέποντας τους από την έκθεση σε αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας. Παράλληλα, καλούμε την Κυβέρνηση με επείγουσα έκδοση κανονιστικής πράξης, να ορίσει με σαφήνεια τα ειδικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Αποτελεί έκτακτη ανάγκη η αποσαφήνιση από τα αρμόδια Υπουργεία, των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και η συγκεκριμενοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών μέτρων και των οδηγιών για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας. Τέλος,  είναι επιβεβλημένο το πλαίσιο επιβολής αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες που αρνούνται να συμμορφωθούν στα μέτρα πρόληψης των εργαζομένων από επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Η προστασία της υγείας των εργαζομένων σε συνθήκες επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και πολιτικής προστασίας. Η αντίθετη κατεύθυνση αποτελεί εγκληματική παράλειψη καθώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

                                            Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ.