Ομιλία Προέδρου Ε.Κ.Θ., Χάρη Κυπριανίδη- Απεργία 9 Νοεμβρίου 2022

Ομιλία Προέδρου Ε.Κ.Θ., Χάρη Κυπριανίδη- Απεργία 9 Νοεμβρίου 2022

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο σημείο, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούμε για τις πολιτικές λιτότητας και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

«Η ακρίβεια τσακίζει», όπως γράφει και η αφίσα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης. Δεν πρόκειται για ένα σύνθημα, ένα τσιτάτο χωρίς αντίκρισμα. Είναι τρεις μόλις λέξεις στις οποίες αποτυπώνεται η πραγματικότητα στην οποία ζούμε οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Μια φράση που αποτυπώνει όλα όσα ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ο μισθός δεν φτάνει. Πριν λίγους μήνες, μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβρη βρεθήκαμε πάλι όλοι μαζί στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της ΔΕΘ στέλνοντας το μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν πως πριν τελειώσει ο μήνας, το εισόδημα μας εξατμίζεται.

Η πραγματικότητα λίγες εβδομάδες μετά είναι πιο σκληρή και έρχεται να διαψεύσει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Ο μισθός εξαφανίζεται στις δυο πρώτες εβδομάδες, και μάλιστα μετά από πολλές περικοπές, πολλές στερήσεις, μεγάλο μαχαίρι ακόμα και στα βασικά.

Και το βαρέλι αυτό της λιτότητας, εάν δεν μπει τέλος στις επιδοματικές πολιτικές που δεν αρκούν και δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να ενισχυθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και να μπει ένα τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας, δεν έχει πάτο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού μόλις τον περασμένο Μάιο, αύξηση μικρότερη από εκείνη που διεκδικούσαν τα συνδικάτα, προφανώς και δεν βελτίωσε την κατάσταση.

Ανακοίνωσαν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές των βασικών προϊόντων. Το πολυδιαφήμισαν, επένδυσαν επικοινωνιακά. Καλή οι επικοινωνία, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Οι εργαζόμενοι δαπανούν έως και δυο ολόκληρους μισθούς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τις αυξήσεις στην ενέργεια. Την ίδια ώρα, ένας μισθός σχεδόν κάθε μήνα δαπανάται για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των οικογενειών, ενώ όπως πρόσφατα έκανε γνωστό και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ οι πιο ευάλωτοι απώλεσαν μέσα σε ένα εξάμηνο μέχρι και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Παρά την σχετική μείωση του πληθωρισμού τον τελευταίο μήνα, για το οποίο κάποιοι υπουργοί πανηγυρίζουν και επισημαίνουν πως είναι αποτέλεσμα των πολιτικών τους, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες προσγειωνόμαστε ανώμαλα στην πραγματικότητα. Κάθε μήνα ξοδεύουμε περισσότερα και βάζουμε λιγότερα στο ψυγείο. Κάθε μήνα το καλάθι του νοικοκυριού μας είναι όλο και φτωχότερο.

 Δώδεκα χρόνια τώρα, εμείς οι εργαζόμενοι πληρώνουμε το μάρμαρο των κρίσεων: οικονομικής, υγειονομικής, ενεργειακής και τώρα της ακρίβειας. Φτάνει πια! Ως εδώ. Χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έχει ανάγκη από πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματός του. Γι’ αυτό και διεκδικούμε, απαιτούμε αύξηση του κατώτατου μισθού εδώ και τώρα και όχι γενικά κι αόριστα στο μέλλον, όπως υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ κάποια στιγμή το 2023 ο πρωθυπουργός.

Γιατί ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και όπως όλοι διαπιστώνουν θα είναι «δύσκολος». Γενναίες αυξήσεις λοιπόν και ενίσχυση των εισοδημάτων, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ΤΩΡΑ και όχι ΑΥΡΙΟ, για να μην παγώσει και να μην πεινάσει η ελληνική κοινωνία.

Οι εκτιμήσεις ακόμα και των πιο αισιόδοξων είναι απαισιόδοξες. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων έγκαιρα, πριν να είναι αργά και η ακρίβεια, οι αυξήσεις στα κόστη των νοικοκυριών, οι αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας συμπαρασύρουν τα πάντα, το ένα λουκέτο διαδεχτεί το άλλο και η ανεργία αρχίσει ξανά να αυξάνεται.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαιτούμε ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

  • Αύξηση των μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Καθολική Κοινωνική Προστασία.
  • Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο.
  • Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα.
  • Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης.
  • Ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

 

Κανένας δεν θα σχεδιάζει για εμάς, χωρίς εμάς χωρίς να υπολογίζει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες με παιδιά.

Γι’ αυτό κι εμείς βγαίνουμε και σήμερα στους δρόμους. Περισσότεροι από την προηγούμενη φορά και είμαι σίγουρος λιγότεροι από όσοι θα βγούμε την επόμενη. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας ξανά στην πρώτη γραμμή: στους δρόμους, στις πλατείες. Όλοι μαζί απεργούμε, διεκδικούμε, απαιτούμε, κερδίζουμε!

Καλό μας αγώνα!