Ομιλία προέδρου ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης Απριλίου 2024

Ομιλία προέδρου ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΘ, ΧΑΡΗ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗ

 

ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

 

Συνάδελφοι,

Η σημερινή παρουσία όλων σας στην συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στέλνει ένα μόνο μήνυμα στην κυβέρνηση. Στέλνει το μήνυμα πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις πολιτικές- ασπιρίνες που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, το νούμερο ένα πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στέλνει το μήνυμα πως δεν θα μείνουμε θεατές. Θα αγωνιστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα απαιτήσουμε και τελικά θα κερδίσουμε!

Θα κερδίσουμε για εμάς και τις οικογένειές μας. Για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, το σύνολο της κοινωνίας που αισθάνεται πως η θηλειά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό μας!

 

Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο!

Όπως λέει και το σύνθημα της σημερινής πανελλαδικής απεργιακής μας κινητοποίησης «οι μισθοί είναι στα τάρταρα και η ακρίβεια στο Θεό»!

Καυχιέται η κυβέρνηση πως αύξησε ξανά τον κατώτατο μισθό. Παραδέχεται ο κύριος πρωθυπουργός ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα το οποίο με τις παρεμβάσεις του προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Καλές οι παραδοχές και οι διαπιστώσεις, αλλά ζητάμε αποτελέσματα. Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στα πραγματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών είναι αργά και οι όποιες πρωτοβουλίες έρχονται καθυστερημένα. Η κυβέρνηση κινείται με ρυθμούς χελώνας και η ακρίβεια τρέχει σαν λαγός!

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η κατάσταση είναι οριακή.

Ένας στους δυο έχει μειώσει τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, τρεις στους τέσσερις δεν διασκεδάζουν, δεν πηγαίνουν διακοπές, ένας στους δυο αναβάλει εργασίες συντήρησης στο αυτοκίνητο ή το σπίτι ακόμα κι αν αυτές κρίνονται απαραίτητες για την ασφάλεια του, ενώ ένας στους τρεις χρησιμοποιεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις αγορές του!

Κι η κυβέρνηση αντί να λάβει υπόψη της τα αιτήματα και τις εμπεριστατωμένες μελέτες των συνδικάτων και τους εργαζόμενους που ζουν την ανασφάλεια, αφού ο μισθός δεν φτάνει πλέον για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα πανηγυρίζει τις δήθεν αυξήσεις. Αυξήσεις που είναι ψίχουλα.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στην κερδοφορία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση της κρίσης διαβίωσης που βιώνει η πλειονότητα των εργαζόμενων νοικοκυριών προτείνουμε να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής που θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας και να προστατέψουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Είμαστε στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε νοικοκυριό δαπανά έναν ολόκληρο μισθό για τις ανάγκες στέγασης.

Διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Διεκδικούμε εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ, ένα ποσό που δεν προκύπτει αυθαίρετα αλλά πρότεινε η ΓΣΕΕ καταθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Απαιτούμε την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το δικαίωμά μας δηλαδή να διαπραγματευόμαστε απευθείας με τους εργοδότες μας χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου «διαμεσολαβητή», «εποπτεύοντα», «πατερούλη» που θα αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Διαπραγματευόμασταν απευθείας εδώ και δεκαετίες. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και δύσκολες, δεν ήταν όλα ρόδινα, αλλά τουλάχιστον ήταν αποτελεσματικές. Είναι ζήτημα κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης συνάδελφοι και εν τέλει θέμα δημοκρατίας. Διεκδικούμε εδώ και τώρα την αποκατάσταση και προστασία του ατομικού και του συλλογικού μας εργατικού δικαίου!

Οι πολιτικές των επιδομάτων και των… pass απέτυχαν. Το φωνάζουμε χρόνια τώρα. Κι οι κυβερνώντες ενώ βλέπουν την εξαθλίωση στην καθημερινότητα, κλείνουν τα αυτιά τους κι επαναπαύονται στις δάφνες τους!

Η σημερινή απεργία, οι σημερινές μαζικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην επαρχία είναι η πιο τρανή απόδειξη πως απέτυχαν! Απέτυχαν σε όλα!

Απέτυχαν να πατάξουν την αισχροκέρδεια. Αρνούνται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης. Απέτυχαν να καλπάσουν το κύμα ακρίβειας. Απέτυχαν να επαναπατρίσουν τα χιλιάδες λαμπρά μυαλά των νέων μας που έφυγαν από την χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Απέτυχαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αντίστοιχες με εκείνες του εξωτερικού. Απέτυχαν να μειώσουν τις ανισότητες, την ανασφάλεια, να περιορίσουν τον φόβο για το άγνωστο του αύριο.

Γενικά, απέτυχαν!

 

Κάθε χρόνο αυξάνονται τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα. Κάθε χρόνο θρηνούμε όλο και περισσότερους συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Γιατί η Πολιτεία δεν μερίμνησε, ώστε να ενισχυθεί το Σώμα

Επιθεώρησης Εργασίας αλλά το μετέτρεψε σε ανεξάρτητη αρχή, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

 

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, έμεινε στα χαρτιά και οι εξώσεις παίρνουν

σειρά η μία πίσω από την άλλη.

 

Καθημερινά μαυρίζει η ψυχή μας από τις ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου.

 

Στη Θεσσαλία συνάδελφοί μας που πνίγηκαν στην πρωτοφανή κακοκαιρία κι ακόμα ζουν στις λάσπες έλαβαν ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ!

 

Οι 57 ψυχές που χάθηκαν στην τραγωδία των Τεμπών, ένα χρόνο μετά, ακόμα ζητούν δικαίωση.

 

Απέναντι σε όλα αυτά, αντιστεκόμαστε για να μην παρασυρθούμε.

 

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια διεκδικώντας ζωή με αξιοπρέπεια, σεβασμό του κόπου μας. Απαιτούμε ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ποιότητα ζωής. Παλεύουμε για το μέλλον μας. Ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Όλοι μαζί! Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί!

Καλό μας αγώνα!