Ομιλία Προέδρου ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη στην συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Ομιλία Προέδρου ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη στην συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΘ, ΧΑΡΗ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗ

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Είναι απεργία τιμής και μνήμης σε όσους έχασαν τη ζωή τους για να κατακτήσουν τα δικαιώματά του κόσμου της εργασίας, δικαιώματα που ωστόσο όσο κι αν θεωρούνται δεδομένα δεν είναι.

Είναι απεργία για το παρόν και το μέλλον. Απεργία που σηματοδοτεί πως οι αγώνες για τους εργαζόμενους, για τους νέους και τις νέες, για τους συνταξιούχους, για τους άνεργους, για κάθε κύτταρο της κοινωνίας μας είναι διαρκείς και έχουν συνέχεια.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει στην Ελλάδα λίγο πριν τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Τα κόμματα επιδίδονται σε μια σειρά ανακοινώσεων για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Ανακοινώσεις και δεσμεύσεις που ηχούν ωραία στα αυτιά όλων μας, ωστόσο δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί τα λόγια μένουν λόγια και δεν γίνονται πράξεις.

Αντίθετα πράξη έγιναν οι πολιτικές που οδήγησαν την ανεργία στο «κόκκινο», κατήργησαν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, έδιωξαν τους νέους επιστήμονες- τα «φρέσκα» μυαλά της πατρίδας μας στο εξωτερικό, γέμισαν με λουκέτα όλη την χώρα, μείωσαν μισθούς και συντάξεις και αντί αυτών θέσπισαν τις αμοιβές- φιλοδωρήματα, ξεσπίτωσαν τον κόσμο που δεν μπορούσε λόγω των συνθηκών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σήμερα, 13 χρόνια μετά μπορεί ορισμένοι να ευαγγελίζονται ότι οι μισθοί αυξήθηκαν αλλά μάλλον λησμονούν ότι παράλληλα απωλέσαμε και μεγάλο μέρος της αγοραστικής μας δύναμης και πλέον αναγκαζόμαστε να ζούμε με… επιδόματα. Market pass, fuel pass, power pass και θέλουν να μας… πασάρουν ότι ζούμε φυσιολογικά και να μην διαμαρτυρόμαστε.

Σήμερα λοιπόν, από εδώ, το σπίτι του κόσμου της μισθωτής εργασίας της Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο στέλνουμε το μήνυμα ότι απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και όχι ζωή με επιδόματα.

Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει πως οι πρόγονοί μας πλήρωσαν με το αίμα τους για την καθιέρωση του οκταώρου. Μας υπενθυμίζει όμως επίσης πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. 137 χρόνια μετά από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή του Εργατικού Κινήματος τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις παραμένουν επίκαιρες.

Οι αγώνες μας για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισότητα είναι διαχρονικοί.

Οι εργάτες του Σικάγο μας έδειξαν το δρόμο. Και εμείς έχουμε υποχρέωση και σε αυτούς και στις νεότερες γενιές να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο αυτό, όσο ανηφορικός κι αν είναι, όσες δυσκολίες κι εμπόδια κι αν συναντήσουμε στο διάβα του.

Παλεύουμε για ένα Παρόν και ένα Μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια και ανισότητες.

Απαιτούμε να μας ακούσουν! Να μην αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Γιατί εμείς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι οι εργαζόμενοι χτυπήσαμε πρώτοι τα καμπανάκια την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Δεν μας άκουσαν και τα αποτελέσματα τα είδαμε. Το ίδιο και την περίοδο της πανδημίας,  στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Ήρθε ο πόλεμος και αντί κάποιοι να προνοήσουν απλώς κατέγραφαν διαπιστώσεις. Μόνο που οι δικές τους διαπιστώσεις είναι ο ιδρώτας μας, οι χαμένες ώρες από την οικογένεια και τα παιδιά μας χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, είναι οι εφιάλτες τα βράδια επειδή λήγει την επομένη η προθεσμία του δανείου και δεν έχουμε να το πληρώσουμε αναζητώντας δανεικά.

Απαιτούμε να μας ακούσουν γιατί είμαστε πολλοί. Γίναμε μάρτυρες του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της χώρας που στέρησε τη ζωή από 57 συμπολίτες μας και για το οποίο ζητάμε διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών αλλά παράλληλα αποκάλυψε κι όλα τα κακώς κείμενα που επικρατούν στη χώρα μας, ξεσηκώνοντας τους μαθητές, τους φοιτητές τη νέα γενιά σε όλη τη χώρα απαιτώντας δικαιοσύνη κι ένα καλύτερο αύριο.

Δεν ζητάμε να μας χαριστεί κάτι. Ζητάμε αναγνώριση για τον ιδρώτα μας, διεκδικούμε σεβασμό για το έργο που προσφέρουμε, απαιτούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ποιότητα. Ζητάμε να μας αντιμετωπίζουν ως τη λύση του προβλήματος και όχι το πρόβλημα!

Η εξέγερση στο Σικάγο  αποτελεί ορόσημο των αγώνων που το Εργατικό Κίνημα έδωσε και θα δώσει συλλογικά, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Και τιμούμε τη μνήμη και τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα δικαιώματά μας.

 

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Καλούς μας αγώνες!