Ομιλία Προέδρου ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, στην απεργιακή συγκέντρωση 10/6/2021

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι…

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Σήμερα, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, όπως σε πολλές πόλεις της χώρας, φωνάζουμε πως:

Με Εξαθλιωμένους Εργαζόμενους, Ανάπτυξη Δεν γίνεται

Αυτό είναι το κεντρικό μας σύνθημα στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και αυτό αποτελεί το βασικό μας επιχείρημα, που με μελέτες και έρευνες, καταδεικνύουμε, επισημαίνουμε, και σήμερα φωνάζουμε στους κυβερνώντες.

Δεν θέλουν… να το καταλάβουν. Δεν θέλουν… να αναγνωρίσουν πως με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν επιλύουν βασικά εργασιακά προβλήματα, όπως οι ίδιοι ευαγγελίζονται, αλλά αντίθετα, τα μεγεθύνουν. Βαθαίνουν τις αδικίες και τις αντεργατικές αυθαιρεσίες.

Με στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες ιδεολογικές ακροβασίες, προωθούν μεσαιωνικές διατάξεις, δίνοντας τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και κλείνοντας για ακόμα μια φορά το μάτι στους εργοδότες.

Στην αβέβαιη περίοδο που ζούμε, στο τέλος μιας σκληρής περιόδου 8 μηνών που υπήρξε απόλυτα απορρυθμιστική και ισοπεδωτική για τους εργαζόμενους, λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν είναι προστατευμένοι, αλλά αντίθετα είναι εκτεθειμένοι στις αντεργατικές ορέξεις των εργοδοτών και παράλληλα χάνουν τα κεκτημένα που τους έχουν απομείνει.

Η κρίση στην αγορά εργασίας είναι μεγάλη, με την υγειονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία, ως συνέχεια της κρίσης των μνημονίων, να δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και τις τρομακτικές διαστάσεις που θα λάβει η ανεργία.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία με συνέπεια στην ιστορία και τους αγώνες μας, και με αίσθημα ευθύνης, είμαστε αντίθετοι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.

Ζητάμε να μπει ένα τέλος στη σχεδιαζόμενη εκτεταμένη και πολυμορφική εργοδοτική παραβατικότητα… σε αυτήν που ονομάζουν «ατομική ‘διευθέτηση’ του χρόνου εργασίας» που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση. Προσπαθούν να μας πείσουν πως εξυπηρετεί πρόσκαιρες και εποχικές ανάγκες, κάτι που φυσικά είναι πολύ μακριά από τον πραγματικό λόγο και τις συνέπειες που θα φέρει στον κόσμο της εργασίας.

Επιχειρούν μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ, που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Κάνουν λόγο για «ατομική συμφωνία». Δηλαδή, μας κοροϊδεύουν όλους, προσπαθώντας να μας πείσουν για τα αντίθετα από όλα αυτά που καθημερινά ζούμε και αντιμετωπίζουμε και που απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με τις προτάσεις τους. Λένε… πως με ατομική συμφωνία… Ατομική συμφωνία!! Όχι βέβαια εξαναγκασμό! Ούτε εκφοβισμό! Ούτε απειλές απολύσεων, αντίποινα, και τιμωρία απέναντι στον εργαζόμενο… αλλά με διάλογο… συναίνεση… επιχειρήματα που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια, όπως αυτά που προσπαθούν να μας σερβίρουν … Λένε λοιπόν, ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, υποτίθεται θα «συμφωνούν» σε εργασία με υπερβάλλουσα- απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι γνωστό πως οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησής τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Και υπερωρία, και χωρίς αμοιβή, αλλά και χωρίς φωνή! Αυτό θέλουν!

Την ίδια ώρα, αποτινάσσουν από πάνω τους το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, αφήνουν απροστάτευτη την αγορά εργασίας, προωθώντας διατάξεις για τον μετασχηματισμό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Δηλαδή, λένε όχι στον εμπλουτισμό, τη στελέχωση και τη θωράκιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και κάνουν βήματα πίσω, με υπεκφυγές και ανούσιες αλλαγές στο ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν σταματάνε εδώ την εργασιακή απορρύθμιση!

Σχεδιάζουν εν μέσω πανδημίας, αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων!

Αυξάνουν το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, την ώρα που οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους οριστικά και τους μισθούς υπερημερίας, σε περίπτωση άκυρης απόλυσης, βάζοντας αστερίσκους στη διαδικασία και δείχνοντας την πλάτη στους εργαζόμενους.

Καταργούν την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, γιατί ενώ όλοι μας το έχουμε αντιληφθεί, η κυβέρνηση πιστεύει πως η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει την τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Στο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, οι προωθούμενες αντεργατικές ρυθμίσεις θα αποτελέσουν κόλαφο για το κόσμο της εργασίας, καθώς θέλουν να εξοντώσουν τη συλλογική φωνή, τα Σωματεία, τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους που μαζί, ενωμένοι, διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. Προχωρούν στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, ενώ την ίδια ώρα, αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις, οι οποίες απελευθερώνονται.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία μας για τα προωθούμενα εργασιακά μέτρα. Με τεκμηριωμένα επιχειρήματα θέσαμε και θέτουμε τις έντονες διαφωνίες των Συνδικάτων σχετικά με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το τεκμηριωμένο αίτημα της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά εργαλείο οικονομικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συσπείρωσης των δυνάμεων της εργασίας μέσα στα συνδικάτα. Το γνωρίζουν, αλλά κωφεύουν.

Εμείς Λοιπόν … Προτάσσουμε τις δικές μας διεκδικήσεις που βασίζονται στην αληθινή εικόνα της αγοράς εργασίας.

Φωνάζουμε και Διεκδικούμε:

  • Προστασία και θωράκιση του 8ώρου – Aποτροπή καταστρατήγησής του μέσω διευθέτησης με ατομική συμφωνία.
  • Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία – Προστασία της Κυριακάτικης αργίας
  • Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
  • Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
  • Προστασία της θέσης εργασίας και του δικαιώματος απασχόλησης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
  • Ενίσχυση και θωράκιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας
  • Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
  • Αποκατάσταση της καθολικότητας και της ρυθμιστικής εμβέλειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,

Είμαστε εδώ σήμερα και διαδηλώνουμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει στη χώρα συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Προτάσσοντας το λόγο, τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις μας. Δεν θα τρομοκρατηθούμε, ούτε θα φοβηθούμε με επιθέσεις σε βάρος μας, στο όνομα των δήθεν αγώνων.

Θα δώσουμε τους αγώνες που οφείλουμε σε όλους εκείνους που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε όλους όσους πιστεύουν πως όλοι μαζί, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, προτάσσοντας την αντίθεσή μας, μπορούμε να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε και να ακυρώσουμε πολιτικές που βλάπτουν, που γεννούν ανεργία, αβεβαιότητα, εξαθλίωση και οπισθοδρόμηση.

Το οφείλουμε… στους αγώνες μας, στα πιστεύω και την ιστορία μας!

*Δείτε το video της ομιλίας στο link: https://www.youtube.com/watch?v=l4_E1jhCcCw&t=86s