ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΘ, Π. ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙΔΗ – ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι,

 

Ένα νέο μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά, που μάλιστα έφεραν όλοι όσοι υποσχέθηκαν στο λαό πως θα σκίσουν τα μνημόνια, μας φέρνει σήμερα εδώ μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουμε για ακόμα μια φορά εναντίον των πολιτικών της λιτότητας και των μέτρων.

Η σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τυχαίνει να πραγματοποιείται την ημέρα έναρξης των εργασιών του 32ου Συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, από εδώ και το απόγευμα από το Συνέδριό μας στέλνουμε από την "φτωχομάνα" Θεσσαλονίκη μας το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα παλέψουμε για τα κεκτημένα μας και για τα δικαιώματά μας που άλλοι στο παρελθόν έδωσαν την ίδια τους τη ζωή.

Σήμερα, από εδώ κοιτώντας το μνημείο του Εργάτη λέμε πως ο κόσμος της εργασίας έχει παρελθόν, έχει παρών και θα έχει και μέλλον. Και το φωνάζουμε δυνατά! Για να μας ακούσουν στο Μαξίμου αλλά και στις κλειστές πόρτες όπου συνεδριάζουν οι Έλληνες διαπραγματευτές με τους αντιπροσώπους του κουαρτέτου και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Εκεί όπου κάποιοι δίνουν τα χέρια για να αποτελειώσουν κυριολεκτικά τους Έλληνες εργαζόμενους, τους νέους, τα φρέσκια μυαλά αυτού του τόπου, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Αυτοί που σήμερα κυβερνούν μας έταζαν πολλά. Μας υποσχέθηκαν πως θα σκίσουν τα μνημόνια και αντί αυτού ψηφίζουν μαύρα μεσάνυχτα αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανατροπές στα εργασιακά, συντάξεις που  είναι επιδόματα φτώχιας, μόνιμα χαράτσια, μόνιμο ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στα όρια ηλικίας, μέτρα, ισοδύναμα και φόρους που από εδώ και πέρα θα τα βρίσκουμε όλοι εμείς μπροστά μας καθημερινά.

Η δημιουργική ασάφεια των περασμένων μηνών, η επιμονή στο δημοψήφισμα, τα capital controls και το "κλείσιμο" των τραπεζών από τη μια και η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών από την άλλη να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των λαών και να λειτουργήσουν εχθρικά και εκδικητικά, αναγκάζουν μια ολόκληρη χώρα και έναν περήφανο λαό να ζήσει στα όρια της ανέχειας.

Το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση δίνει μια μικρή ανάσα στην ρημαγμένη ελληνική οικονομία στερεί όμως τον αέρα των Ελλήνων πολιτών, αφού τα νέα μέτρα και οι πρόσθετοι φόροι θα σφίγγουν καθημερινά όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων άλλα μας έταζε για να υφαρπάξει την ψήφο μας και άλλα φέρνει. Εκεί που θα έσκιζε το μνημόνιο, θα επανέφερε τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και θα τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κάνει ό,τι ακριβώς και οι προηγούμενοι. Και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Νύχτα νομοθετούν, νύχτα εισάγουν τις τροπολογίες και έχουν κάνει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου βασικό στοιχείο της πολιτικής που ασκούν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο να δώσει νέες μάχες στους δρόμους για την διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει στη χώρα συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Τους αγώνες αυτούς πρέπει να τους δώσουμε από κοινού, ενωμένοι σαν γροθιά: εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι!

 

Λέμε ΟΧΙ στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που ρημάζει την κοινωνία!

 

Φωνάζουμε: Φτάνει πια! Ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο!

 

Με τους αγώνες μας απαιτούμε να μπει επιτέλους ένα φρένο στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στις νέες φοροεπιδρομές, στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στους πλειστηριασμούς.

Τα καινούρια μνημόνια θα γεννήσουν περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη απόγνωση και αύξηση του ποσοστού των νέων που θα εγκαταλείψουν την πατρίδα μας. Ήδη μετράμε 300.000 οικονομικούς μετανάστες! Βλέπουμε τα νέα μυαλά του τόπου να φεύγουν και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι! Και το βαρέλι δυστυχώς δεν έχει πάτο!

Η νέα κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, συνεχώς διαπραγματευόταν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αποκορύφωμα αυτών των διαπραγματεύσεων; Έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ρημαγμένη ελληνική κοινωνία και διχάστηκε ο Ελληνικός λαός μέσα από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για να μετατραπεί το "ΟΧΙ" που επικράτησε σε ένα εκκωφαντικό "ΝΑΙ". Ένα "ΝΑΙ" σε όλα, χωρίς να λογαριάζει κανείς τον κόσμο της εργασίας και τους ανέργους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μαζί ενωμένοι στο παρελθόν καταφέραμε πολλά! Ανατρέψαμε αντεργατικές πολιτικές και αναγκάσαμε να πάρουν πίσω νομοσχέδια εκτρώματα. Μπορούμε να το κάνουμε και τώρα. Ενωμένοι! Αρκεί να αφήσουμε την ασφάλεια του καναπέ και να διεκδικήσουμε την κοινωνική ασφάλεια!

 

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική. Η λίστα των ανέργων συνεχώς εμπλουτίζεται, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, τα λουκέτα ακόμα και στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης πολλαπλασιάζονται, ενώ όσες επιχειρήσεις είναι ακόμα ανοικτές κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Τα ποσοστά της ανεργίας σήμερα στην πόλη είναι παρόμοια με αυτά της δεκαετίας του ’60. Το 2014 η ανεργία έφτασε στο 30.2%. Αυτά λένε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, γιατί οι δικές μας οι έρευνες δείχνουν πως τα πραγματικά ποσοστά είναι αυξημένα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ!

Τους λέμε να βάλουν STOP στις φορομπηχτικές πολιτικές. Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που στο όνομά της έγιναν πλουσιότεροι και στους οποίους δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις «κλείνουν το μάτι».

Το νέο μνημόνιο είναι η «ταφόπλακα» που μπαίνει στα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κόσμο της εργασίας.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό που οι κυβερνώντες ονομάζουν αποκρατικοποιήσεις. Εμείς το λέμε ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της δημόσιας περιουσίας. Εν μία νυκτί ξεπούλησαν στη Γερμανική FRAPORT τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με μυστικές συναντήσεις -όπως η πρόσφατη που έγινε στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, επιχειρούν να ιδιωτικοποιήσουν τα λιμάνια μας. Είμαστε αντίθετοι στη λογική αυτή του ξεπουλήματος που θα γεμίσει πρόσκαιρα τα ταμεία του κράτους αλλά μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά σε βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Ε.Κ.Θ. την τελευταία δεκαετία έχει καταστήσει σαφές, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις, συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες, φορείς και βουλευτές, πως διαφωνεί με την ιδιωτικοποίησή του και επιθυμεί την αξιοποίησή του προς όφελος των εργαζομένων, του κράτους, των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της ίδιας της πόλης. Οι εργαζόμενοι του Λιμανιού, το Ε.Κ.Θ., οι φορείς, οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης και οι πολίτες έχουν καταστήσει σαφές μέσα από τις κινητοποιήσεις τους πως είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

 

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Οι Έλληνες ζητάμε εφικτές λύσεις, που δεν θα μας ξαναεκθέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο και που θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία. Θα επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας και θα ανασυγκροτήσουμε από τις στάχτες της, την κοινωνία με διάλογο και αποτελεσματικότητα.

Μας λένε, -ξανά- άλλοι και με άλλα λόγια… το ίδιο ακριβώς παραμύθι. Ένα παραμύθι χωρίς αίσιο τέλος, μια ιστορία που μοιάζει επαναλαμβανομένη. Πως  η πορεία της σωτηρίας της χώρας, περνάει μέσα από εξοντωτικές πρακτικές.

Στόχος μας είναι να σωθεί η Ελλάδα. Να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και να συνεργαστεί με τα μέλη και τους λαούς της ΕΕ με όρους όμως αλληλεγγύης και όχι εκδικητικούς.

Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών! Μια μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια που θα ανοίξει την αγκαλιά της σε όποιον έχει ανάγκη. Που θα ανοίξει τις πύλες της και θα υποδεχτεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Που θα είναι αλληλέγγυα στους ανθρώπους αυτούς που δεν λογαριάζουν εάν θα πνιγούν στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο. Θέλουμε μια ΕΕ που θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην δούμε ξανά άψυχα σώματα στις ακτές!

Η Ευρώπη ωστόσο φαίνεται πως δεν τους ακούει! Και όσο οι ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να μην έχουν ευήκοα ώτα όλο και περισσότεροι πρόσφυγες θα χάνουν τη ζωή τους στις παγωμένες θάλασσες ή περιμένοντας στα σύνορα των κρατών σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς μέσα στη βαρυχειμωνιά.

Αλήθεια, ποιους εξυπηρετεί αυτή η κρίση; Ποιοι θέλουν το Αιγαίο μια θάλασσα νεκρών; Αυτή είναι η Ευρώπη του Πολιτισμού, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης, όπως θέλουν να ισχυρίζονται οι ηγέτες των κρατών μελών της;

Κανένας μας δεν θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για την εικόνα αυτή. Οι μόνοι που χαμογελούν και κλείνουν το μάτι σε αυτές τις πολιτικές είναι οι δουλέμποροι και οι μαυραγορίτες.

Και ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από αυτό εδώ το βήμα ζητάμε από τους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και της κατάστασης, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ζητούμε ξεκάθαρα από την ΕΕ και από όλες τις χώρες του κόσμου να επιτρέπουν στους πρόσφυγες να πηγαίνουν απευθείας στις χώρες επιλογής τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Θέλουμε μια ένωση που θα σέβεται τα μέλη της. Και για αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε! Δίνουμε και θα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να παραμείνουν οι Έλληνες πολίτες όρθιοι και αξιοπρεπείς!

 

ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ:

ΟΧΙ στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού,

ΟΧΙ άλλες καταστροφικές πολιτικές,

ΟΧΙ σε καταργήσεις των εργασιακών μας δικαιωμάτων

ΟΧΙ στη λαίλαπα των μνημονίων

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω,

Καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό,

Προστασία της πρώτης κατοικίας,

Αξιοπρέπεια,

Αποκατάσταση των αδικιών και

Δουλειές με προοπτική!

 

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε παίρνοντας δύναμη από όλους αυτούς που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να τον διασχίσουμε.

Και να μην ξεχνάμε ότι χαμένη είναι η μάχη που δεν δόθηκε ποτέ!

 

Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα!