Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τιμά τις γυναίκες του σήμερα και δεν ξεχνά τον ιστορικό ρόλο τους στους συνδικαλιστικούς και εργατικούς αγώνες. Ήταν τότε, το Μάρτιο του 1857 που οι υφάντρες και οι ραπτεργάτριες της Νέας Υόρκης, βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπές μεροκάματο. Οι αγώνες αυτών των γυναικών συνεχίζουν να εμπνέουν όλες τις γυναίκες του σήμερα, καθώς και το σύνολο των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων οι γυναίκες – όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα ποσοστά ανεργίας που τις κατατάσσουν πρωταθλήτριες- συνεχίζουν να σηκώνουν ένα μεγάλο φορτίο. Ο πολλαπλός ρόλος τους υφίσταται ανελέητα χτυπήματα από ένα αβέβαιο εργασιακό τοπίο. Οι ίδιες είναι αντιμέτωπες με μια άδικη πραγματικότητα, με μικρότερες αμοιβές εργασίας, με ευέλικτες μορφές εργασίας, με το φόβο της απόλυσης αν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, αν κάνουν οικογένεια ή ακόμα και αν διεκδικήσουν μια εξέλιξη στο εργασιακό τους περιβάλλον. Και όλα αυτά την ώρα που οι αντεργατικές μνημονιακές διατάξεις οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και τεράστια εμπόδια υψώνονται στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ., τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και καλεί τις εργαζόμενες, τις άνεργες και τις νέες της πόλης μας, να δώσουν το δικό τους παρόν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΕΚΘ, με την ΕΔΟΘ και τους Επιστημονικούς φορείς, την Τετάρτη στις 17:30 στο άγαλμα Βενιζέλου.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.