Περιφερειακή Σύσκεψη ΓΣΕΕ στο ΕΚΘ- Απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022- «Η Ακρίβεια τσακίζει»

Περιφερειακή Σύσκεψη ΓΣΕΕ στο ΕΚΘ- Απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022- «Η Ακρίβεια τσακίζει»

Με υψηλή εκπροσώπηση των Εργατικών Κέντρων που έχουν έδρα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 Περιφερειακή Σύσκεψη της ΓΣΕΕ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής εικοσιτετράωρης κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 9 Νοεμβρίου 2022.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα θα πρέπει το εργατικό κίνημα να αντιδράσει και η αντίδραση να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή να κάνουμε γνωστό το δικό μας στίγμα, ένα πιο κοινωνικό στίγμα, στον προϋπολογισμό 2023. Στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις είδαμε ξανά τους δρόμους γεμάτους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέοι και οι νέες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο και βγαίνουν στους δρόμους συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Παλεύουν δυναμικά για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Για αξιοπρεπή εργασία και μισθούς» ανέφερε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ Τάκης Ταχματζίδης κάλεσε τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας να ενημερώσουν τα σωματεία της δύναμής τους για την κινητοποίηση. «Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας βιώνει δυσκολίες. Έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες επιβαρύνονται σχεδόν δυο ολόκληρους μισθούς για να πληρώσουν τις αυξήσεις του ρεύματος. Η ενεργειακή κρίση φέρνει πληθωρισμό, ακρίβεια, ανατιμήσεις και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και τη διαβίωση των Ελλήνων» σημείωσε και ανέφερε πως είναι πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση του εργατικού δικαίου με την απελευθέρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Οι αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να ανταποκρίνονται στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής» τόνισε. Ο κ. Ταχματζίδης αναφέρθηκε στα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης. «Δίνουμε μάχη για την επιβίωσή μας» είπε. «Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ των εργαζομένων και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Τα χρόνια περνούν αλλά η κρίση μένει και βαθαίνει. Μιλούν για ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη χωρίς ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν υπάρχει. Ο αγώνας μας είναι αγώνας διαρκείας και την απάντηση στις πολιτικές λιτότητας θα της δώσει για άλλη μια φορά το εργατικό κίνημα» είπε ο κ. Ταχματζίδης.

Αποτελεί εξάλλου κοινό τόπο πως η κυβέρνηση, αντί να περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αντί να καταργεί/περιορίζει με άμεσο και έμμεσο τρόπο, συνδικαλιστικά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κανονισμούς εργασίας, αντί να επιτρέπει στους εργοδότες και τους τραπεζίτες να σπρώχνουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, ακόμη και όταν η παραγωγικότητα της εργασίας συνεχίζει να αυξάνεται, πρέπει να προωθήσει άμεσα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για κοινή ευημερία. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν ευθύνη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη στήριξη για οικογένειες που αγωνίζονται άνισα απέναντι στην κρίση, ανώτατο όριο στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, δίκαιη φορολογία και αναδιανομή πλεοναζόντων κερδών και πλούτου.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαιτούμε ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

  • Αύξηση των μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Καθολική Κοινωνική Προστασία
  • Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο
  • Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση
  • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα.
  • Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. ΝΑ ΜΠΕΙ τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία. ΑΣΦΑΛΕΙΑ σε όλους τους χώρους εργασίας.

 

Στέλνουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ».

 

Συμμετέχουμε όλοι και όλες στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.

 

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.