Πρόσκληση για επίσκεψη μαθητών στους χώρους της μόνιμης Έκθεσης Τεκμηρίων-Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Θ.

ΠΡΟΣ:

  • Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης,

         κ. Απόστολο Αποστολίδη

  • Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης,

         κ. Παύλο Ματζιάρη

Θέμα: "Πρόσκληση για επίσκεψη μαθητών στους χώρους της μόνιμης" Έκθεσης Τεκμηρίων-Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Θ."

 

Κύριοι Διευθυντές,

Η μόνιμη έκθεση των αρχείων του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, μέσα από ντοκουμέντα και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει για πρώτη φορά τα βήματα του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης από την ίδρυση της Φεντερασιόν το 1909, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης το 1917 και τα γεγονότα του Μάη του 1936. Μέσα από ιστορικά τεκμήρια παρακολουθούμε τη νεώτερη περίοδο του εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τη μεταπολίτευση, φτάνοντας μέχρι τους σημερινούς εργατοϋπαλληλικούς αγώνες. Ιστορικές μέρες αλλά και απλές στιγμές που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων τα τελευταία 100 χρόνια βγαίνουν στο φως και εκτίθενται για πρώτη φορά στο μουσειακό χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση του αρχειακού υλικού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους χώρους του επταώροφου κτηρίου του Ε.Κ.Θ., με τα κεντρικά εκθέματα να βρίσκονται στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια".

Με την παρούσα επιστολή μας, σας απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθούν, τη μόνιμη έκθεση του Ε.Κ.Θ. τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και οι μαθητές να ξεναγηθούν στους χώρους της από τον Νίκο(Κόλια)Μαραντζίδη, επιμελητή της Έκθεσης Τεκμηρίων του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Θ.

Η πρόσκληση που απευθύνουμε στους διευθυντές των σχολείων της Θεσσαλονίκης, έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, μέσα από την εργατο-συνδικαλιστική πλευρά της.

Η επίσκεψη στους χώρους της Έκθεσης από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης του  Διευθυντή Σχολείου με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Ε.Κ.Θ. στα τηλέφωνα: 2310.252936 & 2310.252911 και ηλεκτρονικά:president@ekth.gr,  press@ekth.gr, προκειμένου να ορίζεται συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της  ξενάγησης και να διασφαλίζεται η παρουσία του επιμελητή του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Πιστεύοντας πως η "Έκθεση Τεκμηρίων του Ε.Κ.Θ." μπορεί να συμβάλλει στον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών, περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στην πρόσκληση μας.

 

Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Θ.                                  Ο Αν. Γραμματέας

Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης                          Αναστάσιος Αραμπατζής