Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους λόγω καταστροφών συμπολίτες μας

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους λόγω καταστροφών συμπολίτες μας

Στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται λόγω κακοκαιρίας και καταστροφών, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι νέοι και οι νέες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο που διοργάνωσαν από κοινού ΓΣΕΕ και Ε.Κ.Θ. και την πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

Οι φετινές κινητοποιήσεις είχαν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των πρόσφατων πλημμυρών και των απωλειών που προκάλεσαν, την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη, τις πυρκαγιές, το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς, την τραγωδία των Τεμπών.

Για άλλη μια χρονιά ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να δεχτεί τη συνέχιση των σκληρών και επώδυνων μέτρων, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, των εξοντωτικών πολιτικών και διεκδίκησαν σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας και ασφάλειας,  αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, εργασιακή ασφάλεια, τερματισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη. Οι συνάνθρωποί μας στη Λάρισα, το Βόλο, την Καρδίτσα μετράνε απώλειες και δοκιμάζονται εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας, που ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλλει την παρουσία της στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο. Τις τελευταίες ημέρες με ρωτούσαν συνάδελφοι και δημοσιογράφοι εάν το σημερινό αγωνιστικό συλλαλητήριο και η πορεία θα πραγματοποιηθούν ή θα αναβληθούν. Απάντησα και απαντώ: Φυσικά! Τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι να βγουν στους δρόμους και να βροντοφωνάξουν: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Να διεκδικήσουν αξιοπρέπεια στη ζωή τους και πάνω από όλα ασφάλεια» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης. Και συμπλήρωσε: «Απέναντι σε όλα αυτά, αντιστεκόμαστε για να μην παρασυρθούμε. Βρισκόμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε μέρα που περνά γινόμαστε όλο και περισσότεροι και απαντάμε αγωνιστικά  σε όλους εκείνους που μας γυρίζουν την πλάτη».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους στην ώρα του καθήκοντος και των θυμάτων των πλημμυρών, των πυρκαγιών, των Τεμπών, του ναυαγίου της Πύλου, του Αντώνη Καργιώτη.