Σύσκεψη Προέδρων Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Βόρειας Ελλάδας και τη συμμετοχή του Οργανωτικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ, Βαγγέλη Μουτάφη.  

Στη σύσκεψη των Προεδρείων, τονίστηκε η πρωτόγνωρη και αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης που επί 19 μήνες αρνείται κάθε μορφή διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, επιλέγοντας προκλητικά να μη συναντηθεί με την Ανώτατη Συνδικαλιστική Οργάνωση της χώρας, τη ΓΣΕΕ. Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός που ως αντιπολίτευση συμμετείχε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και υιοθέτησε τις προτάσεις των εργαζομένων τις οποίες και συμπεριέλαβε στο περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο βρίσκεται πια μακριά από τις πολιτικές της Κυβέρνησης, στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας ενόψει της 81ης ΔΕΘ, δεν προσκάλεσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας σκοπίμως μόνο τους προνομιακούς ομιλητές. 

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποτυπώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βόρεια Ελλάδα με την ανεργία να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές ακόμα και το 70%. Τα στοιχεία που δόθηκαν είναι για ακόμα μια φορά απογοητευτικά και αποτυπώνουν το τεράστιο ποσοστό των απλήρωτων εργαζομένων, την αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων που έχουν μετατρέψει την αμοιβή εργασίας σε φιλοδώρημα, αλλά και τη διαφυγή εργαζομένων στις όμορες χώρες, που τονώνουν την οικονομία των γειτονικών χωρών. Εντυπωσιακό αποτελεί το γεγονός πως η φυγή στο εξωτερικό κυρίως νέων ανθρώπων, για την απόκτηση μιας εργασίας θυμίζει νομούς όπως της Καστοριάς την εποχή του ’60, όπου η μετανάστευση ήταν μαζική.

Αναλυτικά, τα ποσοστά ανεργίας όπως δόθηκαν από τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων: Θεσσαλονίκη:31%, Δράμα:40%, Φλώρινα:40% (78% στους νέους), Αλεξάνδρεια:40%, Καστοριά:70%, Πιερία:30%, Κοζάνη:40% (60% στους νέους), Έδεσσα:35% (60% στους νέους) , Ξάνθη:42%, Σέρρες:36%, Χαλκιδική:20%, Κιλκίς:40%.

Όλοι οι ομιλητές απεύθυναν κάλεσμα για μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, προκειμένου να δοθεί ένα δυναμικό μήνυμα για ριζική αλλαγή των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ.