Θέμα: "Πρόσκληση για επίσκεψη στους χώρους της μόνιμης" Έκθεσης Τεκμηρίων-Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Θ.  & Αξιοποίηση του αρχειακού υλικού των Σωματείων"

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Προς τις Διοικήσεις των Σωματείων της Δύναμης του Ε.Κ.Θ

 

Θέμα: "Πρόσκληση για επίσκεψη στους χώρους της μόνιμης" Έκθεσης Τεκμηρίων-Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Θ.  & Αξιοποίηση του αρχειακού υλικού των Σωματείων"

 

Συναδέλσφισσες, Συνάδελφοι,

η μόνιμη έκθεση των αρχείων του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, μέσα από ντοκουμέντα και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει για πρώτη φορά τα βήματα του εργατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης από την ίδρυση της Φεντερασιόν το 1909, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης το 1917 και τα γεγονότα του Μάη του 1936. Μέσα από ιστορικά τεκμήρια παρακολουθούμε τη νεώτερη περίοδο του εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τη μεταπολίτευση, φτάνοντας μέχρι τους σημερινούς εργατοϋπαλληλικούς αγώνες. Ιστορικές μέρες αλλά και απλές στιγμές που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων τα τελευταία 100 χρόνια βγαίνουν στο φως και εκτίθενται για πρώτη φορά στο μουσειακό χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση του αρχειακού υλικού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους χώρους του επταώροφου κτηρίου του Ε.Κ.Θ., με τα κεντρικά εκθέματα να βρίσκονται στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια".

Με την παρούσα επιστολή μας, σας απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθείτε οργανωμένα ως Σωματεία της Δύναμης του Ε.Κ.Θ. τη μόνιμη έκθεση και να ξεναγηθείτε στους χώρους της από τον Νίκο, (Κόλια) Μαραντζίδη, επιμελητή της Έκθεσης Τεκμηρίων του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Θ.

Η επίσκεψη στους χώρους της Έκθεσης από τα Σωματεία του Ε.Κ.Θ. θα πρέπει να γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού του εκπροσώπου του Σωματείου με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Ε.Κ.Θ. στα τηλέφωνα: 2310.252936 & 2310.252911 και ηλεκτρονικά:president@ekth.gr,  press@ekth.gr, προκειμένου να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της  ξενάγησης.

Παράλληλα, απευθύνουμε πρόσκληση στα Σωματεία που διαθέτουν αρχειακό υλικό σε οποιαδήποτε μορφή, οργανωμένο ή μη, (έγγραφα, μητρώα, φωτογραφίες κλπ.) να έρθουν σε συνεννόηση με τους Υπεύθυνους του Ε.Κ.Θ. στα  παραπάνω τηλέφωνα, προκειμένου να γίνει η καταγραφή τους αλλά και η ψηφιοποίηση τους από εμάς, με στόχο να κρατηθούν αντίγραφα στο αρχείο μας, αλλά και να παραδοθούν πίσω στα Σωματεία σε ψηφιοποιημένη μορφή, συμβάλλοντας στη μελλοντική τους διάσωση.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Θ.                                  Ο Αν. Γραμματέας

Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης                                Αναστάσιος Αραμπατζής