Το Ε.Κ.Θ. στηρίζει την απεργία των εργαζομένων σε «Εθνική» και «Πειραιώς»

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα. Οι Σύλλογοι Εργαζομένων σε Εθνική και Πειραιώς απεργούν την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διατήρηση των υπαρχόντων υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και εγκατάλειψη κάθε σχεδίου για «λουκέτο» σε υποκαταστήματα, υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να σταματήσει ο εκφοβισμός σε βάρος των εργαζομένων.

Παρά τις πολλές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των Συλλόγων Εργαζομένων σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα με στελέχη των διοικήσεων των δυο συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, αντίστοιχα, δυστυχώς ακόμα δεν ικανοποιήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Τουναντίον μάλιστα, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έκαναν το παραμικρό βήμα ώστε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών. Είναι ανυποχώρητες και αρνητικές σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων.

Οι εργαζόμενοι στους δυο παραπάνω τραπεζικούς ομίλους διεκδικούν μεταξύ άλλων προστασία και θωράκιση της εργασίας τους, διατήρηση του δικτύου των υποκαταστημάτων, να μπει τέλος στις συνεχείς πιέσεις και τον εκφοβισμό σε βάρος των υπαλλήλων, να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις και να υιοθετηθούν business plans που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, που ζουν σε συνθήκες ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, να σταματήσει η μεταφορά εργασιών στο βωμό της «ψηφιοποίησης» των τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει και απώλεια θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το σύνολο των πολιτών πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, επομένως οποιοδήποτε «λουκέτο» σε καταστήματα, κυρίως σε χωριά και μικρές πόλεις δημιουργεί κοινωνικό ζήτημα.

Πίσω και πάνω από τους αριθμούς και τα νούμερα, υπάρχουν οι άνθρωποι, που είναι επαγγελματίες και οικογενειάρχες με υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων μας σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, στηρίζοντας τον αγώνα τους.