Το Ε.Κ.Θ. στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων

Το Ε.Κ.Θ. στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ανακοίνωσαν για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, 16 και 17 Μαΐου 2022, αντίστοιχα, οι Εργαζόμενες/οι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των Σχολικών Κτιρίων που δίνουν καθημερινά την μάχη για να κρατούν καθαρές τις σχολικές αίθουσες και τις αυλές όλων των σχολείων της χώρας αναγκάζονται εδώ και χρόνια να εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Με χαμηλές αμοιβές που καταβάλλονται από τους δήμους καθυστερημένα, περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας με ευθύνη των δήμων που δεν φρόντισαν να προμηθευτούν και αναγκάζονται να πληρώνουν από τις πενιχρές απολαβές τους, χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατούν καθαρά τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά μας.

Δυστυχώς, για τις 11.500 εργαζόμενες και εργαζόμενους στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων, που ειδικά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού κλήθηκαν να βάλουν πλάτη για να κρατήσουν καθαρά με συχνές απολυμάνσεις και αυξημένο φόρτο εργασίας, αλλά με τα ίδια χρήματα, τα σχολεία καθαρά, η Πολιτεία εξακολουθεί να τους γυρίζει την πλάτη.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν κατάφορες αδικίες. Πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των αιθουσών που καθαρίζουν, με συμβάσεις που ξεκινούν με 2,3 ή 4 ώρες την ημέρα, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας- από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Πολλοί δήμοι σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν «πελατειακές» υποχρεώσεις επέλεξαν να μετατρέψουν τις ανθρωποώρες που τους εξασφαλίστηκαν σε νέες προσλήψεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότεροι άνθρωποι που υποαπασχολούνται που πρέπει να μοιραστούν το ίδιο ποσό.

Την ίδια ώρα, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση, ο συγκεκριμένος κλάδος είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους ακόμα σε προχωρημένη ηλικία

Στηρίζουμε την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων και τα δίκαια αιτήματά τους για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.