Το Ε.Κ.Θ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα των καλλιτεχνών της χώρας

Το Ε.Κ.Θ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα των καλλιτεχνών της χώρας

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη στήριξή της στην 48ωρη απεργία των καλλιτεχνών αύριο Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 και μεθαύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.), ζητώντας την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στην Πλατεία Συντάγματος.

Τα καλλιτεχνικά σωματεία, οι σπουδαστές- σπουδάστριες των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών και οι μαθητές- μαθήτριες και καθηγητές- καθηγήτριες των μουσικών σχολείων σε όλη την χώρα εδώ και πολλές εβδομάδες πραγματοποιούν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του συγκεκριμένου Π.Δ. που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια λυκείου και κατ’ επέκταση, όπως υποστηρίζουν, τους υποβαθμίζει επαγγελματικά.

Οι καλλιτέχνες χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας στην πράξη, καθώς ο κλάδος τους επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημική κρίση. Επαγγελματίες αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς δουλειά και να χάσουν μεροκάματα λόγω των lockdowns. Ειδικά σε μία περίοδο, κατά την οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί και έρχονται να προστεθούν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, η στήριξή τους είναι αναγκαία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος διεκδικεί την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022, την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο πλευρό των καλλιτεχνών της χώρας και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.