Το ΕΚΘ για την απαλλαγή καταχώρησης της υπερεργασίας

Το ΕΚΘ για την απαλλαγή καταχώρησης της υπερεργασίας

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την υπουργική απόφαση Χατζηδάκη που απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να καταχωρούν στην ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία.

 

Η εφαρμογή μάλιστα της απόφασης ισχύει από την επόμενη Δευτέρα 29/11 για λόγους “απλούστευσης της διαδικασίας” όπως αναγράφει και άρα “ο εργοδότης δεν έχει πια την υποχρέωση να καταχωρεί στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους, ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών”.

 

Δηλαδή, δίνεται εν λευκώ στους εργοδότες το ελεύθερο να απασχολούν τους εργαζόμενους έως και μία ώρα μετά το πέρας του ωραρίου τους, χωρίς να δηλώνεται αυτή η επιπλέον ώρα εργασίας πουθενά και δίχως να μπορούν να ελεγχθούν από την  Επιθεώρηση Εργασίας.

 

Η καταστρατήγηση των κεκτημένων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων συνεχίζεται αυτή τη φορά με το 9ώρο και τη μία επιπλέον ώρα “μαύρης” εργασίας που αποτελούν τα νέα “δώρα” του υπουργού Εργασίας προς τους εργοδότες. Σε μια δύσκολη και αβέβαιη περίοδο όπου οι δυνάμεις και οι αντοχές των εργαζομένων δοκιμάζονται συνεχώς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βρεθεί απέναντί τους. Δεν  μπορούμε και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας. Διεκδικούμε σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.