Το ΕΚΘ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Το ΕΚΘ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Το ΕΚΘ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και αποχαιρετά μία από τις σημαντικότερες και επιβλητικότερες προσωπικότητες της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας, με παγκόσμιο κύρος.

Η μακρά διαδρομή του σε αυτή τη ζωή ήταν γεμάτη από μουσική, αγώνες και δράση, συνυφασμένες όλες του οι πλευρές με την αγωνία για τον άνθρωπο και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στη καλλιτεχνική του πορεία με τη συγγραφή μουσικής και πάνω από 1000 τραγουδιών, έμαθε στον ελληνικό λαό να τραγουδά ποίηση, μελοποιώντας μεγάλους ποιητές όπως Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Τάσο Λειβαδίτη και άλλους, γράφοντας ο ίδιος ότι “Ακούω την ανάσα των ποιητών, τους παλμούς της καρδιάς και το τραγούδι τους“.

Η μουσική του και οι στίχοι των τραγουδιών του συντρόφευσαν τους αγώνες του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης και έντυσαν μουσικά τις κινητοποιήσεις του, ενώ ήταν εκείνος που μελοποίησε την περίφημη ποιητική σύνθεση “Επιτάφιος” του Γιάννη Ρίτσου, που εμπνεύσθηκε από τη μάνα που θρηνεί τον νεκρό γιό της, κατά τη διάρκεια των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του ’36.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, δημιουργός και αγωνιστής πέρασε από χθες στην αιωνιότητα, αφήνοντας ζωντανή την παντοδυναμία του μύθου του και τα τραγούδια του, που αποτελούν εικόνες της χώρας μας και των ανθρώπων της στο πέρασμα του χρόνου.

 

Η Διοίκηση του ΕΚΘ